De Strijd

Gepresenteerd door Erik Dijkstra en Gerdi Verbeet

Vanaf 9 juni elke werkdag om 16.10 uur NPO 1

De Arbeidersomroep

Vrolijk vermaak en je steekt er wat van op, de sandwichformule van de VARA, het troetelkind van de rode familie. “Het is één van die surrogaten van deze dagen die lawaai, onrust  en rumoerigheid van het moderne leven vergroten”. Socialistisch voorman Henri Polak is bang voor het nieuwe massamedium radio. Hij vreest dat er geen boek meer gelezen wordt. Dezelfde argwaan die later ook de televisie en internet zal treffen. Polak vergist zich. De socialistische beweging is alleen maar gegroeid door het gebruik van de eigen media. De krant Het Volk, de Arbeiderspers en de parel aan de kroon, een eigen omroep: de ‘ Vereeniging van Arbeiders Radio Amateurs’. Uniek in de wereld. Geen staatsomroep, maar een eigen geluid. Troelstra gewoon op de radio. Maar ook cabaret , hoorspel en muziek. Al snel heel populair. Met altijd discussie over wat wel en niet mag en hoe het verder moet. Is de VARA er alleen voor de arbeider of voor heel Nederland?  Dienstbaar aan de PvdA, of ook aan CPN en PSP? Alleen een stem voor de vakbonden of ook voor de werkgevers? Wel of geen smartlappen? Neutraal  of tegen de Vietnamoorlog? Geen woning, geen kroning? Kijkcijfers of kwaliteit? Met de VPRO of met BNN? Verschillig en Uitgesproken. De omroep van de familie Doorsnee, Wim Kan, Zo is het…, Achter het Nieuws, De Matinee op de Vrije Zaterdag, Koos Postema, In de Rooie Haan, Willem Ruis, Sonja Barend…..

Gerelateerde Fragmenten

Het Volk

Het Volk

Het Volk werd in 1900 opgericht als partijkrant van de SDAP.

Vrije Volk

Het Vrije Volk

Na de Tweede Wereldoorlog was Het Vrije Volk de grootste krant van Nederland.

sonja barend

Sonja Barend

Miljoenen mensen keken naar Sonja's Goed Nieuws Show en Sonja op maandag, dinsdag etc...

Gerelateerde Artikelen

alberthahnvp

Albert Hahn

Albert Hahn maakte in zijn korte leven meer dan 3000 spotprenten. Ook buiten socialistische kringen werd hij gewaardeerd.

coenvdlendevp

Coen van der Lende

Coen van der Lende begon op zijn 13e als timmerman maar klom al snel op. Vanaf de oprichting van de VARA was hij bestuurslid, wat hij tot na de oorlog bleef.

matineevp

De Matinee op de Vrije Zaterdag

Toen in 1960 de vrije zaterdag werd ingevoerd, besloot de VARA de arbeider te verheffen met klassieke muziek.

josephschmidtvp

Joseph Schmidt

Joseph Schmidt was een tenorzanger en filmacteur uit Oostenrijk-Hongarije die te klein werd geacht voor het toneel maar furore maakte op de radio.

meyersluyservp

Meyer Sluyser

Sluyser was een Nederlandse radiocommentator, VARA-kopstuk, journalist en schrijver die na 44 jaar brak met de omroepvereniging.

kloetstokvp

Teenagermuziek

Het bestuur van de VARA vond teenagermuziek in de eerste instantie te ordinair, maar Tijd voor Teenagers bleek tien jaar lang een groot succes.

pechvp

Pech voor de Rode familie

De jonge radio-amateurs hadden in de jaren ’30 veel succes met het brengen van een optimistische kijk op het leven.

ramblersvp

De Ramblers en all that jazz

In 1934 contracteerde de VARA het jazzorkest de Ramblers. De artistieke leiding van de omroep zag jazz als ware volksmuziek.

zoishetvp

De kracht van satire

Het spottend uiten van een mening was in de jaren '60 geen gemeengoed. De uitzendingen van ‘Zo is het toevallig ook nog ’s een keer’ zorgden dan ook voor ophef.

zwertbroekvp

Broeder Gerardus Johannes

VARA-oprichter Gerrit Jan Zwertbroek zwalkte door het leven: van antifascist tot collaborateur tot katholiek prediker.

notenkrakervp

De Notenkraker

Ruim 30 jaar zette De Notenkraker de toon: politieke satire van en voor de arbeidersklasse in woord maar vooral in beeld.

varavaandel vp

De Arbeiders Radio Internationale

De VARA steunde in de jaren '30 het antifascistische verzet in Duitsland, onder andere via de Arbeiders Radio Internationale.

pleysiervp

De VARA na de Duitse inval

Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog schreef VARA-bestuurder Arie Pleysier een omstreden speech.

Waarheid vp

De Waarheid

De Waarheid was eventjes de grootste krant van Nederland, maar overleefde de val van de Sovjet-Unie niet.