De Strijd

Gepresenteerd door Erik Dijkstra en Gerdi Verbeet

Vanaf 9 juni elke werkdag om 16.10 uur NPO 1

Het Moorsoldatenlied

Börgermoor, Duitsland

Circus Concentrasani

In Börgermoor in Emsland, dicht bij de Nederlandse grens, werden al in de jaren ‘30 politieke tegenstanders van het naziregime gevangengezet. Meestal ging het om communisten en socialisten, hoewel er ook Jehova’s getuigen en homoseksuelen waren opgesloten Met niet meer dan een spade moest men in het veen (Duits: Moor) kanalen graven en ontginningswerkzaamheden verrichten.

Mijnwerker Hans Esser en acteur Wolfgang Langhoff schreven de tekst van het lied over de dwangarbeid in het veen, Rudi Goguel de melodie. Zij waren alle drie actieve communisten. Het lied sprak de gevangenen direct aan omdat het hun gezamenlijk lot beschreef en de hoop op een toekomst in vrijheid bezong. Op 28 augustus 1933 tijdens een ontspanningsavond voor en door gevangenen genaamd "Zirkus Konzentrazani"  werd het lied voor het eerst gezongen. Twee dagen later werd het door de kampleiding verboden.

In 1935 werd het lied door Hanns Eisler  in Londen bewerkt. Het Moorsoldatenlied werd internationaal bekend via de Internationale Brigades tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Er zijn tientallen uitvoeringen van, onder andere door  Udo Lindenberg, Pete Seeger, The Dubliners en zelfs Die Toten Hosen. Het geldt als klassieker onder de strijdliederen.

Erik praat met historicus Ruud Weijdeveld.