De Strijd

Gepresenteerd door Erik Dijkstra en Gerdi Verbeet

Vanaf 9 juni elke werkdag om 16.10 uur NPO 1

Gastarbeiders

Hengelo

Van gastarbeiders tot nieuwe Nederlanders

Door de economische groei na de oorlog is er veel werk, en doordat het onderwijsbeleid in Nederland succes heeft, wordt laaggeschoold werk minder populair. In de jaren zestig halen overheid en bedrijfsleven arbeidskrachten voor de zware industrie uit landen als Italië, Spanje en Portugal. In 1964 sloot de Nederlandse regering een wervingsovereenkomst met Turkije, in 1969 volgde Marokko. Veel zogeheten gastarbeiders vonden ook zelf de weg naar Nederland.

De eerste gastarbeiders werden ondergebracht in overvolle pensions. Ook de werkomstandigheden waren vaak hard. Door gezinshereniging raakte het begrip “gastarbeider” (een gast is iemand die te eniger tijd weer vertrekt) achterhaald.

Vandaag de dag hoor je vaak  dat problemen met de immigratie en integratie door de linkse politiek zijn gecreëerd. Maar eigenlijk heeft juist het bedrijfsleven boter op het hoofd. Fabrieken hebben arbeiders nodig, en de overheid vindt: wat goed is voor de economie, is goed voor Nederland. En het valt niet te ontkennen dat de Nederlandse welvaartsstaat mede is opgebouwd door de handen van werknemers uit het buitenland.

Erik praat met Mustafa en Müfide Halaceli.